[ro] Măsuri digitale pentru monitorizarea voluntară a stării de sănătate și pentru limitarea contacului social

Conștientizând importanța monitorizării stării de sănătate și a limiătrii contactului social, grupul nostru de micii companii (Knosis.ai, Jiratech, Envisage.ai), sub egida non-profit a DeepVISS, a cercetat mai multe soluții pentru monitorizarea voluntară a stării de sănătate și pentru limitarea contactului social.

O prezentare a #SafeNet, propunerea noastră pentru contract-tracing, se poată găsi aici.

(Slideshare: #SafeNet – COVID-19 Contact Tracing )

Pentru a formula această propunere, am studiat mai multe soluții disponibile public, pe care vi le aducem în atenție:

  1. Soluția deschisă, public disponibilă open-tracing (Github), disponibilă pentru iOS și Android. Urmărirea voluntară a contactului social se poate face prin protocolul BlueTrace.
  2. Soluții alternative bazate pe computer vision (exemplu)
  3. Metode de deschidere a tehnologiilor dezvoltate de Envisage.ai pentru autentificare la distanță și pentru executarea dovezii de identitate în cazul înregistrării digitale a unei declarațiilor necesare în conformitate cu Ordonanțele Militare, prin intermediul unui videocall (TrustBridge). Este de menționat că tehnologia funcționează păstrând în permanență orice formă a datelor biometrice ale utilizatorului în mod exclusiv pe telefonul/laptopul calculatorul, pentru a stârpi absolut orice oportunitate de abatare de la principiile intimității digitale, așa cum sunt consemnate în GDPR. Concret, putem oferi firmelor care au reprioritizat nevoia de digitalizare soluții pentru autentificare biometrică la distanță, în condiții de absolută intimitate garantată criptografic.
  4. Studiul universității din Oxford asupra condițiilor de eficiență a ”contact tracing”.
  5. [10 aprilie] Anunțul reunit al Google și Apple în legătură cu punerea la dispoziție a unui tehnologii publice, open source de contact tracing, bazate de Bluetooth
  6. [8 aprilie] Franța a anunțat deja realizara propriei aplicații pentru contact tracing.

Din păcate, la momentul de față, România lipsește de pe lista țărilor care dedică efort demersului de social contact tracing, prin mijloace voluntare, mobile și digitale. India, Indonezia, Mexic, Polonia, printre multe alte țări, au publicat deja primele versiuni ale aplicațiilor pentru cetățenii lor.

În calitate de experți și în calitate de cetățeni, ne exprimăm dorința ca eforturile dedicate de Ministerul Afacerilor Interne să se îndrepte către o soluție criptografic-sigură, cu sursa publică, disponibilă rapid, pentru *monitorizarea _voluntară_ a contactui social*, cu prioritate (!) cel puțin mai mare decât se acordă excepțiilor periculoase și discriminatorii de la principiile izolării sociale, formulate pe considerente religioase.

Pe lângă referințele furnizate în acest articol, eu, împreună cu colegii mei de la DeepVISS și Jiratech, stăm la dispoziție pentru implementarea uneia dintre posibile soluții.

La nivel personal, îmi doresc să cred că, măcar de data asta, România se poate califica măcar în prima jumătate a clasamentului celor care pun coeziunea, decizia și acțiunea mai presus de speranță și gânduri bune.

DeepVISS.org

Envisage.ai

Knosis.ai

Bogdan Written by: